El procés de pau colombià, a debat a Barcelona

Dimarts, 17 de març de 2015

Colòmbia i l’exili

El procés de pau colombià, a debat a Barcelona

Entre el 26 i 28 de febrer es va celebrar a Barcelona la Trobada Internacional per la Pau a Colòmbia, unes jornades que van comptar amb la participació de ciutadans i ciutadanes colombians residents a Catalunya i Europa, col•lectius de persones exiliades i organitzacions catalanes i europees de solidaritat amb Colòmbia.

Obertura de la Trobada Internacional per Colòmbia
Cartell de la Trobada Internacional per la Pau a Colòmbia

Durant tres dies, més de 300 colombians i colombianes a l’exili, acompanyants d’ activistes en suport del procés de pau, van participar a la “Trobada Internacional per la Pau de Colòmbia: Construint país més enllà de les fronteres”. Aquestes jornades buscaven promoure la participació ciutadana en la construcció de la pau, la veritat i la reconciliació a Colòmbia.

L’esdeveniment, organitzat per Colòmbia en Pau i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, va comptar amb la participació de delegacions de Colòmbia, Suïssa, Noruega, França, Alemanya, Bèlgica, Regne Unit, Estats Units, Espanya i Catalunya. Durant els tres dies de la trobada, els participants van debatre i reflexionar al voltant de quatre meses de treball: Memòria, exili, migració; Veritat, reparació i reconciliació; Reptes de la reconciliació i el retorn digne; i El poder transformador de la construcció de pau.

La Trobada va comptar amb l’obertura la Directora de cooperació, Marta Macias, acompanyada de Luz Nelly Palacios (Colòmbia en Pau), Jordi Palou-Loverdos ( director de Memorial Democràtic), : Laura Lorenzi  (Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia), i el periodista colombià Daniel Samper Pizano.

Van intervenir a les taules rodones [programa en pdf] actors tan diversos com Paula Gaviria, directora de la Unitat d’Atenció i Reparació Integral a les Víctimes del govern de Colòmbia, representats d’organitzacions de la diàspora com MOVICE Madrid i la Plataforma Europea per la Pau de Colòmbia, i investigadors i investigadores en temes de pau i conflicte, com Vicenç Fisas (Escola de Cultura de Pau), José Gamboa (Universitat Umea, Suècia), i  Tica Font (ICIP), entre molts d’altres.

També hi van tenir un paper rellevant artistes colombians com els músics Marta Gómez i César López, la companyia de dansa Sentimiento Cimarrón, o Roland Higuita Marín, de la Mesa Poética por la Paz en Colombia. La participació de col·lectius artístics es considerava essencial des de l’organització: “la cultura per fer la pau requereix una  comunitat artística que sàpiga escoltar les víctimes; treballem l’art com un element dinamitzador de la memòria viva”.

Valoració positiva

L’esdeveniment, una de les trobades més destacades de la diàspora colombiana a Europa en els darrers anys, ha estat valorat [conclusions en pdf] pels seus participants com una oportunitat per reivindicar el poder transformador de la diàspora colombiana i la seva memòria, en un ambient de respecte i germanor que va permetre establir ponts dins de la comunitat, sovint des d’extrems oposats.

Entre les conclusions destacades de la Trobada hi ha el repte de “convertir el dolor de l’exili en una nova forma de lluita”, la qual permeti avançar en la construcció de la pau i la democràcia. També la consciència que només la societat civil organitzada tindrà la força “que generi els canvis per dignificar” el retorn dels exiliats, un procés essencial per visibilitzar la veu i les propostes de les víctimes del conflicte armat colombià que han hagut d’abandonar el país.

Alhora, és conclou que és imprescindible conèixer la veritat dels fets ocorreguts, per tal d’iniciar el camí de la reconciliació i la reparació transformadora, i és clau promoure la participació de la ciutadania colombiana exiliada i en procés migratori a la construcció de la pau, la veritat i la reconciliació entre colombians i colombianes.

Pel que fa als actors principals del procés de pau a Colòmbia, els i les participants a la Trobada celebren l’alto el foc unilateral de les FARC-EP i conviden el Govern del país a completar el cessament bilateral de les armes, així com a ampliar les converses de pau a l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN).

Altres reivindicacions són el disseny d’un programa de post-conflicte que garanteixi el Pacte de Pau, i la creació de la subcomissió d’Exili i Migració en el marc de les converses de pau que tenen lloc a L’Havana (Cuba) entre el govern colombià i la guerrilla.

En document de conclusions conclou així:

“Amb el dret com a ciutadans i ciutadanes a la diàspora, ens declarem protagonistes d’un futur de pau amb justícia social i en democràcia plena per a construir una Colòmbia on hi capiguem tots i totes”.

L’associació Sicom ha publicat l’enregistrament d’algunes de les sessions de la Trobada:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s