Per una Colòmbia en pau

En les últimes dècades milers de colombianes i colombians han establert la seva residència a Catalunya, per opció o per obligació, de manera temporal o indefinida, per motius polítics, econòmics, laborals, acadèmics, entre d’altres, però si hi ha hagut una cosa en comú per a tots i totes, és haver sortit d’una Colòmbia assotada pel conflicte i la violència en les seves múltiples formes.

Aquesta onada migratòria ha estat un element més en una intensa relació entre els dos pobles, que va començar anys enrere amb l’acollida a Colòmbia de centenars d’exiliats i exiliades catalanes de la Guerra Civil, i que s’ha consolidat en el temps en forma de solidaritat del poble català cap a les lluites i les resistències del poble colombià.

Durant tots aquests anys de relació, els viatges d’un costat a l’altre de l’Atlàntic han servit per conèixer-nos cada cop més, per compartir moments d’alegries i dificultats, però també els nostres somnis i esperances, com la de veure algun dia a una Colòmbia en pau on la seva gent pugui viure amb dignitat i sense por, així com gaudir de les seves famílies i dels seus drets.

Aquesta pau que ha resultat tan esquiva, avui sembla possible amb les converses que s’han iniciat a l’Havana (Cuba) entre el govern colombià i les FARC-EP, i encara que entenem que és un procés complex que per si mateix no significarà la consecució de la pau que volem per a Colòmbia, el saludem i li donem el nostre suport perquè estem convençuts i convençudes que únicament amb el diàleg es podrà resoldre el conflicte armat, un conflicte que fa més de sis dècades produeix pèrdues de vides humanes, de béns i de recursos, provocant dolor i tristesa en el país i en totes les persones que estimem a Colòmbia i a la seva gent.

Per tot això, en aquest moment crucial ha nascut Colòmbia en Pau, un espai de trobada i de treball de colombians i colombianes, catalans i catalanes, i persones d’altres nacionalitats residents a Catalunya, així com de diverses organitzacions i entitats que coincidim en donar suport a la sortida política i dialogada del conflicte i a la construcción d’una pau estable, justa i duradora a Colòmbia.

A través d’aquesta iniciativa col·lectiva i incloent s’organitzaran accions per fer seguiment i aportacions al procés de negociació. També es donarà suport i visibilització a les propostes de la Ruta Social Comuna per la Pau i de totes les organitzacions socials i comunitats colombianes que treballen per la pau amb justícia social. I paral·lelament, es treballarà al costat de la Plataforma Europea per la Pau perquè les converses rebin el màxim suport de la societat civil i de les institucions catalanes i europees.

En aquest sentit, les persones que signem a sota ens adherim a aquesta iniciativa, i ens afegim a les crides perquè les converses de pau a Colòmbia es realitzin en un ambient propici com és el del cessament del foc i de les hostilitats, i perquè les parts no s’aixequin de la Taula de diàlegs fins aconseguir els acords que condueixin a la finalització de la confrontació armada. Finalment, demanem també al govern colombià que iniciï converses amb aquesta finalitat amb les guerrilles de l’ELN i l’EPL, així com que es faciliti la participació per escoltar les propostes de la societat civil colombiana en el seu conjunt, i en especial dels colombians i colombianes que per una o altra raó es troben fora del seu país.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s